Erja Lammi

Opetan ratsastusta ja hevosten käsittelyä kotitilalla. Meillä on ollut hevosia koko ikäni, joten kokemusta hevosista ja ratsastuksesta on karttunut jo monta vuosikymmentä.

Olen kilpaillut nuorempana 10 vuoden ajan esteratsastusta alue- ja kansallisella tasolla. Valmentauduin niihin aikoihin jo edesmenneen Jaakko Palinin täsmällisen katseen alla. Hänellä oli käytössä tavoitteellinen ja pitkäjänteinen systeemi autoritäärisellä opetustyylillä, mikä tuli hyvin tutuksi näiden vuosien ja estetuntien aikana. Mutta oppia tuli ja hyvä tasapaino isoillekin esteille, hyvät muistot on näistä ajoista.

Olen hevosharrasteohjaajaksi valmistunut aikanaan Ypäjältä ja olen myös ammatiltani luokanopettaja. Yli 10 vuotta sitten olen opetellut kengittämään ja siitä asti olen kengittänyt hevosemme itse. Hevoset ostetaan meille yleensä nuorina 3-5 vuotiaina, joten niitä tulee koulutettua, nykyään pidän yhtä projektia työn alla, ennen samaan aikaan oli useampikin projekti. Kaikenlainen monipuolinen puuhaaminen hevosten kanssa on tosi mielenkiintoista ja on valtavan mukavaa oppia edelleen uutta hevossaralla. Koskaanhan tässä lajissa ei ole valmis. Parhaillaan opiskelen hevoshierojaksi Kauhajoella.

Ratsastuksen opettaminen on antoisaa, mukavaa ja haastavaakin puuhaa.

Mukavaa on, että kaikki jotka käyvät tallilla, haluavat oppia lisää, heillä on suuri into ja motivaatio. Se helpottaa oppimista paljon.

Sydäntäni lähellä on klassinen, tietoinen ratsastus, hevosen hyvinvointi ja hyvään kommunikointiin ja luottamukseen perustuva suhde hevoseen.

Hevoset ovat ihmisen peilejä. Rento, rauhallinen, tasapainoinen, ihmistä kunnioittava ja luottava, terve, hyvinvoiva hevonen on lähtökohta työssäni. Tule tutustumaan hevosiimme, oppimaan lisää ratsastuksesta ja hevosen käsittelystä.

Nähdään tallilla.Jolanka, Erja, Iida, nuoren hevosen kouluttamista. Jolanka on ihanissa muistoissa. Tässä hommassa oppii väkisinkin hyväksymään pettymyksiä ja surujakin, joskus jotkut hevosystävät viettävät aivan liian lyhyen aikaa täällä.


Erja ja Zarif, kauan sitten Porissa kisoissa.