HISTORIA

Yrityshistoria

Satakunnassa Siikaislainen pariskunta Pirjo ja Jouko Lammi ostivat Samminmajan entisen kansakoulun vuonna 1971 ja tilan nimeksi tuli myöhemmin Sammin Ratsutila, perheen 2 tyttölasta syntyivät 70 – luvulla. Kansakoulu oli ollut silloin neljä vuotta käyttämättömänä, rakennettu se oli jo 1917 koulukäyttöön. Päärakennus oli silloin väriltään punainen, sisällä oli kaksi isoa luokkahuonetta ja opettajan tilat. Luokat olivat korkeita, puuportaat johtivat vintille, missä oli vanhoja kirjoja ym. koulutavaraa. Piha oli iso ja avara, mitään istutuksia ei ollut, muutama marjapensas vain. Kouluun kuului silloinen 3 hehtaaria maata ja ulkorakennus, jonka päädyssä oli myös koulun pieni keittola, opettajien saunatilat ja isot ulko wc: t. Tästä ulkorakennuksen saunatiloista tehtiin ensimmäisille hevosille tallitilat, ja tämä rakennus on nykyään ylätalli. Lisämaata on sittemmin saatu ostaa ja lisäksi vuokrata naapureilta.

Toiminta käynnistyi samantien pienimuotoisesti ja tilalle oli ostettu kaksi hevosta 70 – luvun alussa. Lomalaisten maatilamatkailu oli tuolloin suosittua ja nokipannukahvit sekä hevosajelut olivat mieluisia tuon ajan ohjelmanumeroita. Tilan päärakennusta remontoitiin vähitellen, mm. väri vaihtui keltaiseksi 70 – luvulla.

Ratsastusleiritoiminta käynnistyi vuonna 1972. Aika nopeasti hevosharrastuksen suosio kasvoi, jolloin hevosia piti hankkia lisää. Tilalla oli tuolloin pienimuotoisesti myös kotieläimiä, kuten lehmiä, lampaita ja vuohia. Leiriläisten ruokapöydässä oli ruokajuomana 70 – luvulla vastalypsettyä lehmänmaitoa, EU:n myötä monet asiat ovat sittemmin muuttuneet. 1970 -luvun loppupuolella tilalle rakennettiin tiilinen hevostallirakennus eli nykyinen alatalli, joka on vuonna 2000 remontoitu.

1980 – luvulla tilalla oli myös kotieläinpihatoimintaa kesäkautena, olipa tilalla myös yhtenä nähtävyytenä Ville-poro lähes 10 – vuotta. Ensimmäiset vuodet kesäleiriläiset kävivät Sammin joessa uimassa, myöhemmin sitten valmistui iso uimalampi ja sen viereen rantasauna. Tilalle tuli maneesi 90 – luvun alussa, mikä helpotti paljon talviajan säännöllistä ratsastusharrastusta.

Vuonna 1976 käynnistyi jokaperjantaiset suositut humppatanssit, jotka jatkuivat lähes 12 vuotta. Ensimmäiset vuodet tanssitilana toimi päärakennuksen yläkerta, sitten tanssit siirtyivät vuonna 1979 valmistuneeseen hirsisaliin. Tanssiyleisö sai nauttia Suomen huippuartistien mm. Katri Helenan, Paulan, Kirkan ja Kari Tapion ym. esiintymisistä. Lukemattomia tarinoita on jäänyt elämään noista ajoista, milloin on tarvittu tanssien järjestyshäiriöihin tilan palveluskoiraa Akia, myöhemmin kilttiä saksanpaimenkoiraa Upia (joka vain näytteli virallista palveluskoiraa ) ja toisinaan taas paikalle tarvittiin poliisi takaamaan rauha ja järjestys. Tanssit olivat nimittäin hyvin suositut, väkeä kävi laajalti, pihat olivat täynnä autoja ja elämää, mukaan mahtui siis monenmoista. Nämä vanhat tapahtumat ja tarinat ovat suuressa suosiossa nykyään leiriläisten kummitusillan kevennyksinä, aina joku muistaa pyytää yhä uudelleen kerrottavan vanhoista jännittävistä tapahtumista, tansseista, Ville-porosta ja muista sattumuksista.

Tila oli myös sotaharjoitusten esikuntapaikkana 1980 – luvun alussa. Perhejuhlatoiminta käynnistyi 1970 – luvun loppupuolella ja jatkuu yhä edelleen. Tilalla on pidetty lukemattomia häitä, syntymäpäiviä, illanistujaisia, polttareita, pankkien tapahtumia, pikkujouluja, teemailtoja, hirvipeijaisia ja possujuhlia ym. Juhlaruoat ja leivonnaiset on valmistettu tilalla alusta asti itse pitokokkiemme osaavissa käsissä. Pitopalvelutoiminta on tullut mukaan 1990 luvulta lähtien, käsittäen seurakuntakodilla tapahtuvan ja yksityisten henkilöiden kodeissa vietettävät juhlat. Hirsihuvila on rakennettu 90 – luvulla ja sen viereen on rakennettu myöhemmin savusauna, molemmat asiakaskäyttöä varten.

Tilaa on kehitetty ja kunnostettu juhla- ja hevostoimintaa ajatellen. Paljon on systeemit muuttuneet 1970 – luvun alkuajoista. Rakennuksia ja pihapiiriä on remontoitu ja rakennettu uutta moneen kertaan, hevoskanta on vaihtunut ajan saatossa. Vuosien kuluessa on saanut tutustua lukemattomiin vieraisiin, jotka ovat tulleet yhä uudelleen asiakkaiksi niin juhla- kuin hevospuolella. Tänä päivänä monien uusien hääparien joko sulhasen tai morsiamen vanhemmat ovat viettäneet täällä omia häitään 25-30 vuotta sitten. On hienoa, kun 80 – luvulla käynyt leiriläinen tulee nyt 30 – vuoden tauon jälkeen lapsiensa kanssa leirille. Ja pienen muistelun jälkeen, nämä 80 – luvun osallistujat muistuvat mieleen, löytyy valokuvia, missä he ovat nuorina. Aika kulkee eteenpäin, saamme olla mukana luomassa kokemuksia ja elämyksiä, jotka säilyvät läpi elämän.

Tilan hevoset on aina pyritty hankkimaan nuorina ja ne ovat täällä läpi elämänsä. Hevoset saavat viettää tilalla mahdollisimman hyvää lajityypillistä elämää ja hevosten hyvinvointi on tärkeä asia. Pitkäjänteinen työ ja tuttu elinympäristö, molemminpuoleinen luottamus, tuovat hevosista parhaat puolet esille, mikä jäisi huomaamatta nopeatempoisessa hevosvaihtuvuudessa. Tilan hevospuolen toiminnasta vastaa nykyään tilan nuorimmainen tytär, Erja Lammi, jolla on vankka hevosalan kokemus ja osaaminen.

Juhlatoiminnasta vastaavat Pirjo ja Jouko Lammi. Yrittämisen ja työntekemisen into on säilynyt läpi vuosikymmenien ja ahkera työ on tuottanut hyvää mieltä ja kestäviä asiakassuhteita.