HISTORIA

Yrityshistoriasta tähän päivään…..

Satakunnassa Siikaislainen pariskunta Pirjo ja Jouko Lammi ostivat Samminmajan entisen kansakoulun vuonna 1971 ja tilan nimeksi tuli myöhemmin Sammin Ratsutila, perheen 2 tyttölasta syntyivät 70 – luvulla. Kansakoulu oli ollut silloin neljä vuotta käyttämättömänä, rakennettu se oli jo 1917 koulukäyttöön. Päärakennus oli silloin väriltään punainen, sisällä oli kaksi isoa luokkahuonetta ja opettajan tilat. Luokat olivat korkeita, puuportaat johtivat vintille, missä oli vanhoja kirjoja ym. koulutavaraa. Piha oli iso ja avara, mitään istutuksia ei ollut, muutama marjapensas vain. Kouluun kuului silloinen 3 hehtaaria maata ja ulkorakennus, jonka päädyssä oli myös koulun pieni keittola, opettajien saunatilat ja isot ulko wc: t. Tästä ulkorakennuksen saunatiloista tehtiin ensimmäisille hevosille tallitilat, ja tämä rakennus on nykyään ylätalli. Lisämaata on sittemmin saatu ostaa ja lisäksi vuokrata naapureilta.

Toiminta käynnistyi samantien pienimuotoisesti ja tilalle oli ostettu kaksi hevosta 70 – luvun alussa. Lomalaisten maatilamatkailu oli tuolloin suosittua ja nokipannukahvit sekä hevosajelut olivat mieluisia tuon ajan ohjelmanumeroita. Tilan päärakennusta remontoitiin vähitellen, mm. väri vaihtui keltaiseksi 70 – luvulla.

Ratsastusleiritoiminta käynnistyi vuonna 1972. Aika nopeasti hevosharrastuksen suosio kasvoi, jolloin hevosia piti hankkia lisää. Tilalla oli tuolloin pienimuotoisesti myös kotieläimiä, kuten lehmiä, lampaita ja vuohia. Leiriläisten ruokapöydässä oli ruokajuomana 70 – luvulla vastalypsettyä lehmänmaitoa, EU:n myötä monet asiat ovat sittemmin muuttuneet. 1970 -luvun loppupuolella tilalle rakennettiin tiilinen hevostallirakennus eli nykyinen alatalli, joka on vuonna 2000 remontoitu.

1980 – luvulla tilalla oli myös kotieläinpihatoimintaa kesäkautena, olipa tilalla myös yhtenä nähtävyytenä Ville-poro lähes 10 – vuotta. Ensimmäiset vuodet kesäleiriläiset kävivät Sammin joessa uimassa, myöhemmin sitten valmistui iso uimalampi ja sen viereen rantasauna. Tilalle tuli maneesi 90 – luvun alussa, mikä helpotti paljon talviajan säännöllistä ratsastusharrastusta.

Vuonna 1976 käynnistyi jokaperjantaiset suositut humppatanssit, jotka jatkuivat lähes 12 vuotta. Ensimmäiset vuodet tanssitilana toimi päärakennuksen yläkerta, sitten tanssit siirtyivät vuonna 1979 valmistuneeseen hirsisaliin. Tanssiyleisö sai nauttia Suomen huippuartistien mm. Katri Helenan, Paulan, Kirkan ja Kari Tapion ym. esiintymisistä. Lukemattomia hauskoja ja jänniäkin
tarinoita on jäänyt elämään noista ajoista, mutta pääasiassa kaikki sujui aina tanssi-iltoina hyvin. Tanssit olivat nimittäin hyvin suositut, väkeä kävi laajalti, pihat olivat täynnä autoja ja elämää.

Tila oli myös sotaharjoitusten esikuntapaikkana 1980 – luvun alussa. Perhejuhlatoiminta käynnistyi 1970 – luvun loppupuolella ja jatkuu yhä edelleen. Tilalla on pidetty lukemattomia häitä, syntymäpäiviä, illanistujaisia, polttareita, pankkien tapahtumia, pikkujouluja, teemailtoja, hirvipeijaisia ja possujuhlia ym. Juhlaruoat ja leivonnaiset on valmistettu tilalla alusta asti itse pitokokkiemme osaavissa käsissä. Pitopalvelutoiminta on tullut mukaan 1990 luvulta lähtien, käsittäen seurakuntakodilla tapahtuvan ja yksityisten henkilöiden kodeissa vietettävät juhlat. Hirsihuvila on rakennettu 90 – luvulla ja sen viereen on rakennettu myöhemmin savusauna, molemmat asiakaskäyttöä varten.

Tilaa on kehitetty ja kunnostettu juhla- ja hevostoimintaa ajatellen. Paljon on systeemit muuttuneet 1970 – luvun alkuajoista. Rakennuksia ja pihapiiriä on remontoitu ja rakennettu uutta moneen kertaan, hevoskanta on vaihtunut ajan saatossa. Vuosien kuluessa on saanut tutustua lukemattomiin vieraisiin, jotka ovat tulleet yhä uudelleen asiakkaiksi niin juhla- kuin hevospuolella. Tänä päivänä monien uusien hääparien joko sulhasen tai morsiamen vanhemmat ovat viettäneet täällä omia häitään 25-30 vuotta sitten.  Aika kulkee eteenpäin, saamme olla mukana luomassa kokemuksia ja elämyksiä, jotka säilyvät läpi elämän.

Tilan hevoset on aina pyritty hankkimaan nuorina ja ne ovat täällä läpi elämänsä. Hevoset saavat viettää tilalla mahdollisimman hyvää lajityypillistä elämää ja hevosten hyvinvointi on tärkeä asia. Pitkäjänteinen työ ja tuttu elinympäristö, molemminpuoleinen luottamus, tuovat hevosista parhaat puolet esille, mikä jäisi huomaamatta nopeatempoisessa hevosvaihtuvuudessa.

Muutosten vuosi

Vuonna – 22 meitä kohtasi suuri suru, kun Pirjo menehtyi sairastettuaan vakavasti 4 kuukautta. Nyt tätä kirjoittaessa on kohta
kulunut vuosi hänen sairastumisestaan. Vuosi on ollut raskas kaiken suuren menetyksen, ison ikävän ja muutoksen takia.

Toimintamme Sammin Ratsutilalla on jatkunut tilanteestamme huolimatta ja jatkuu edelleen. Tälle tulevalle kesälle -23 on varattu
lukuisat juhlat ja ensi vuoden juhlakalenteria täytetään parhaillaan.

Kuusi hevosta me olemme jättäneet harrastekäyttöön. Hevosten pito tuo arkeen rytmiä ja sisältöä, joten ilmankaan niitä emme vielä osaa olla. Ratsastustuntioppilaita käy edelleen ratsastamassa, mutta leirejä emme enää järjestä. 50 vuotta niitä ehti ollakin joka kesä.

Tallimme on SRL:n hyväksymä ja valvoma harrastetalli.  Ensi kesään olemme uutena huomioineet lomalaiset ja muut, jotka
kaipaavat arkeensa pientä minilomaa ja virkistystä kesävierailun merkeissä. Aamuvarhaisella ratsain maastoon kauniiseen
luonnonhelmaan tai illalla. Hevosten kahluutusta, nokipannukahvia kodassa suolaisen tarjottavan kera, rantasaunaa ja uimista.
Minilomalla voi myös majoittua.

Kesä on pitkälle syksyyn ahkeraa juhlien järjestämisen ja kesäsesongin aikaa, näin toivomme jatkossakin olevan. Hyvin tehty
työ tuottaa hyvää mieltä ja kestäviä asiakassuhteita. Perinteitä vaalien mennään eteenpäin.